Over mij

Mijn naam is Mariska Sneek en ik ben in 1980 geboren en opgegroeid in Alkmaar. Ik ben een aantal jaren geleden naar Haarlem verhuisd waar ik samenwoon met mijn vriend.

 

Na de middelbare school wist ik niet helemaal zeker welk beroepsonderwijs ik wilde gaan volgen. Aangezien ik al van jongs af aan veel met kinderen bezig was, koos ik voor de PABO. Al snel kwam ik erachter dat lesgeven niet echt mijn ambitie was. Mijn aandacht ging vooral uit naar de kinderen die moeilijker mee konden komen met lesstof of moeite hadden met de sociale aansluiting in de klas. Na het behalen van mijn propedeuse PABO maakte ik daarom de overstap naar de sociaal pedagogische opleiding. Tijdens mijn full time derdejaars stage heb ik als sociotherapeut (gespecialiseerde groepsleiding) op een klinische behandelgroep binnen de GGZ gewerkt. Ik was gelijk verkocht, de uitdaging om deze kinderen beter te leren begrijpen en een manier te vinden om goed met hen in contact te komen was groot. Door de kinderen en hun gezin vervolgens te helpen nieuwe vaardigheden aan te leren, of hun gedrag vanuit een ander perspectief te verklaren verminderden de problemen. Daarnaast ontstond er meer ruimte voor een positieve manier van omgaan met elkaar.

 

Na mijn stage ben ik niet meer weggegaan bij deze werkplek. Ik ben nieuwe opleidingen en cursussen gaan volgen om steeds weer in een nieuwe functie met gezinnen te gaan werken. Tien jaar lang ben ik als ambulant behandelaar thuis bij gezinnen werkzaam geweest. Ik ben deze gezinnen ontzettend dankbaar voor hun openheid en vertrouwen in de samenwerking. Ik heb deze jaren als geen ander geleerd en gemerkt dat het meest belangrijke in mijn werk ‘afstemming’ is. Plannen kunnen prachtig bedacht zijn, maar moeten echt bij ouders en hun kind passen als je effect ervan op de langere termijn wilt bewerkstelligen. Maatwerk zorgt voor een frisse, actieve en alerte manier van samenwerken.

 

Na deze jaren van intensieve samenwerking met echtparen, ouders, gezinnen en kinderen kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad, de intensieve opleiding systeemtherapie bij het Lorentzhuis in Haarlem. Na het behalen van mijn diploma ben ik volop aan de slag gegaan als systeemtherapeut. Inmiddels ben ik ook gecertificeerd EFT therapeut, speciaal voor de partner relatie therapie. (Emotionally Focussed Therapy)

 

Trouw en honkvast ben ik altijd geweest door al deze tijd bij dezelfde instelling te werken. Met alle kennis en ervaring die ik hier heb opgedaan realiseer ik mijn langgekoesterde wens, namelijk mijn eigen praktijk. 

 

In mei 2019 ben ik een week lang mee geweest als co-systeemtherapeut tijdens een contextueel paardentherapie (CPT) traject in de Spaanse Pyreneeën. Hier wordt systeemtherapie gecombineerd met paardentherapie op een prachtige, afgelegen locatie. Wat een geweldige ervaring is dat geweest. Met het behandelteam en het gezin samen zijn we op een intensieve en toch ook ontspannen manier de samenwerking aangegaan om de onderlinge hechting te verbeteren en de vaste minder gewenste patronen te doorbreken om ruimte te maken voor een meer positieve interactie.

 

Als ik mijzelf in het kort zou moeten omschrijven, ga ik voor: rustig, doelgericht, humor, nuchter en relativerend. Jullie zijn het meest belangrijke in mijn werk. Om de situatie beter te begrijpen en te kunnen helpen zal ik altijd af moeten stemmen met jullie.

 

Kom kennismaken, ervaren wie ik ben en laat mij weten of wij de samenwerking aan gaan.